Lakásfelújítási kisokos

Sokan csak félve, számtalan megválaszolatlan kérdéssel kezdenek bele a már meglévő otthonukkal kapcsolatos újabb álmaik megvalósításába. Köztudott, hogy egy lakásfelújítás során szinte mindig számolni kell előzetesen nem várt problémákkal is. Az alábbiakban néhány jó tanács következik leendő lakásfelújítóknak.

Felújítás körültekintően

Mielőtt bármibe is belevágnánk, legyen szó akár egy kisebb volumenű felújításról vagy épp egy nem engedélyköteles javításról, érdemes egy átfogó, minden elvégzendő munkára kiterjedő tervet készíteni. Ez utóbbi nagyban megkönnyítheti a dolgunk, hiszen átláthatóvá teszi a feladatokat, valamint segít a várható kiadások, illetve költségek kalkulálásában is.

Jogi szabályozások áttekintése

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban. Ezek megismerése tehát elsődleges feladat kell, hogy legyen. (Társasházak esetén továbbá elengedhetetlen a társasházi törvény, a ház alapító okiratának és szervezeti és működési szabályzatának ismerete is).

Építési, felújítási tevékenységek csoportjai

Fontos tudni, hogy léteznek engedélyköteles, bejelentés alapján végezhető, és nem engedélyköteles munkák is. Tájékozódjunk ezért időben, ebben a témakörben is.

Generálkivitelező vagy egyéni vállalkozók?

Felmerül a kérdés, hogy kinek a segítségét érdemes kérni. A generálkivitelező a szakemberek megtalálásától kezdve az alapanyag beszerzésen át, a munkafolyamatok összeszervezésén keresztül mindent lebonyolít, azonban általában drágább is, mintha egyéni vállalkozókat bíznánk meg. Nagy előnye, hogy folyamatosan szervezi és ellenőrzi a többi szakember munkavégzését. Célszerű lehet akkor igénybe venni, ha nem értünk a kivitelezési munkálatokhoz, hibák észrevételéhez, vagy épp másik városból, országból intézzük a felújítást. Ezzel szemben, ha a szakemberek kiválasztásáról saját magunk intézkedünk, gyakrabban fennáll a silány minőségű végeredmény kockázata is, például előzetes ismeretség/tapasztalat, vagy épp folyamatos ellenőrzés hiányában. A kiadási költségek ekkor azonban csökkenhetnek, hiszen tulajdonképp mindenről a lakás tulajdonosa gondoskodik. Bárki, aki ez utóbbi megoldást választja, mindenképp számoljon azzal, hogy elegendő időt kell ráfordítani a munkafolyamatok szemmel tartására, különösen egy nagyobb felújítás esetén.

Szerződés, számla és jótállás

A legtöbb probléma a szóban elhangzott megrendelésekből, utasításokból szokott lenni, hisz később nehézséget okozhat annak bizonyítása, hogy pontosan mit szerettünk volna. Kérjünk pontos árajánlatot, melyben feltüntetésre kerülnek a felhasznált anyagok és a különböző munka leírások is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a megbízott szakembertől kapott számlával tudjuk bizonyítani a későbbiekben a munka elvégzését. Szintén érdemes tudni, hogy törvény szerinti jótállásra kötelezhető a szakember, ha hibás teljesítés történt. Ekkor meghatározott időn belül javítania kell a hibát. Ha ez mégsem történne meg, akkor jogszabály alapján másik kivitelezőt is meg lehet bízni, aki számla ellenében elvégzi a munkát, melynek költségét lehet behajtani a hibásan teljesítő vállalkozón.

Társasházi felújítás

Amennyiben társasházi lakás felújítására vállalkozunk, úgy előtte tájékozódjunk a Házirendről, melyben többek között a felújításra vonatkozó időintervallumok is megtalálhatóak. A közös képviselő értesítésén túl pedig a lakóközösséget is érdemes időben informálni a felújítási munkálatokról, s azok befejezésének várható időpontjáról, megelőzve ezzel az esetlegesen érkező támadásokat.

A cikk eredetije a Mindennapi fogyasztóvédelem 2018/2. számában jelent meg.

Címkép: Scott Lewis