Új elnöke van a megyei békéltető testületnek

Dr. Horváth Károly ügyvéd tölti be a jövőben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Csongrád Megyei Békéltető Testület elnöki tisztségét, míg az elnök-helyettes a Csongrád Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője, Petrik Sándor lett. A szervezet csak 2015-ben mintegy 550 ügyben járt el.

A testület korábbi vezetője és egyik alapítója, 1999-től előbb elnökhelyettese, majd 2005-től elnöke Dékány László tiszteletbeli elnöki címet kapott. Minderről a január 6-án szerdán megtartott választásokon döntöttek. Az elnök személyére Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, míg a 24 testületi tagra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Szervezete, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint a személyére tett javaslatot.

A képen balról jobbra sorrendben: Dékány László, dr. Horváth Károly és Petrik Sándor.

A képen balról jobbra sorrendben: Dékány László, dr. Horváth Károly és Petrik Sándor.

A szervezethez a legkülönfélébb panaszokkal fordulnak a fogyasztók. A napi használati cikkekkel kapcsolatos ügyektől a tartós fogyasztási cikkeken, valamint a szerződések hibás teljesítésén keresztül, egészen a szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekig széles palettán mozognak a megkeresések. A testület egy bíróságot megelőző alternatív, ingyenes vitarendező fórum, melynek célja a panaszos és a vállalkozó közötti egyezség létrehozása. Ahhoz azonban az ügyekkel foglalkozhassanak, a panaszosnak először a céget kell megkeresnie a problémával. A békéltetés pedig csak akkor kezdődhet meg, ha az ügyfél, vagy vásárló számára nem megfelelő módon kezeli panaszát a szolgáltató, vagy kereskedő.

A szervezet a hatékonyság további növekedésére számít egy tavaly szeptemberben életbe lépett jogszabályváltozás miatt. Annak értelmében ugyanis a megye területén működő vállalkozás köteles a megegyezésre felhatalmazott személyt delegálni a testület ülésére, amennyiben székhelye, telephelye, vagy üzlete van Csongrád megye területén. Ha viszont a bepanaszolt fél nem rendelkezik ezekkel a térségben, akkor kötelező válasziratot kell küldenie, a fogyasztó igényeihez igazodó lehetőség felajánlásával.