Az üdülőhasználati jogról

Évekkel ezelőtt sok fogyasztónak gondot okozott, hogy úgy vásárolt üdülőhasználati jogot, hogy nem volt tisztában a jelentésével, illetve a jogaival sem pl. hogy mikor lehet elállni a szerződéstől.

A szabályozás rendezte is a kérdést, de azóta új problémák keletkeztek annak kapcsán, hogy sokan szeretnék eladni vagy elcserélni a megunt, vagy nem használt üdülési jogukat. Sokaknak az eltelt évek alatt derült ki, hogy az üdülőhasználati jogukkal kiadások, költségek is jelentkeznek pl. rendszeres fenntartási vagy karbantartási költséget kell fizetni, jelentkezhet pl. közös költség is, sőt fog majd felújítási költség is, mint egyéb társasházaknál, ahogy az épület állaga romlani fog.

MIRE VIGYÁZZUNK, ha „meg akarunk szabadulni” üdülési jogunktól?

Természetesen meg lehet hirdetni és egy jelentkező részére szabadon át lehet ruházni (eladni). A baj akkor jelentkezik, ha elmegyünk egy rendezvényre, amelyre azzal hívtak meg bennünket, hogy megveszik az üdülési jogunkat, de ott a helyszínen derül, hogy elcserélni akarják egy drágábbra. Sajnos sok esetben a különbözetre hitelszerződést írnak alá, vagyis nem elég, hogy a meglévőt nem adják el, még vásárolnak is egy újat drágábban! Mit jelent, ha veszünk egy drágább üdülési jogot? Újra aláírjuk az adásvételi szerződést, de újra megnyílik a jogunk az elállásra.

MIT JELENT az üdülőhasználati jog?

Egy ingatlantulajdonos (általában cég) szerződéssel arra vállal kötelezettséget, hogy hosszabb – általában 10-20, de akár 99 éves – időtartamban az ingatlanának egy részét pl. egy apartmant minden évben ugyanabban az időszakban pl. május első hetében kiadja részünkre (biztosítja részünkre annak kizárólagos használatát).

Amit a köznyelv üdülési jognak nevez, azt a jogszabály a következőképpen határozza meg: szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződés, jelentése „a felek által határozatlan vagy egy évet meghaladó mértékű határozott időre kötött olyan fogyasztói szerződés, amely alapján a fogyasztó ellenszolgáltatás fejében megszerzi egy vagy több szállás egynél több meghatározott időszakra vonatkozó használatának jogát.”
  • Fontos szabály, hogy nem lehet jó befektetésként reklámozni az üdülési jogot, hiszen ez nem igaz: hasonlóan az ingatlanpiachoz itt is túlkínálat van, sőt egyre inkább, vevő viszont kevés.
  • A vállalkozást – a fogyasztók számára díjmenetes – tájékoztatási kötelezettség terheli, illetve a szerződés megkötése előtt fel kell hívni a fogyasztó figyelmét az elállási jogra illetve annak a gyakorlásának a határidejére. Ehhez segítségül szolgál az e jog gyakorlásához (elállási jog) szükséges formanyomtatvány is.
  • Az elállás esetén lényeges rendelkezés az is, hogy a tájékoztatásnak arra is ki kell terjedni, hogy az elállásra biztosított határidő előtt a fogyasztótól semmilyen jogcímen nem követelhető, illetve fogadható el semmilyen fizetés. Ha erre viszont mégis sor kerülne, akkor ez esetben a vállalkozónak 30 napon belül vissza kell fizetnie ezt az összeget a fogyasztó számára kamatostul.
  • A csererendszerre vonatkozó szabályokat is pontosan meghatározza a vonatkozó jogszabály, hiszen a gyakorlatban sokan arra jutottak, hogy nem feltétlenül szeretnének évtizedekig minden évben ugyanazon a helyen pihenni. Ezen szabály által a fogyasztók számára lehetővé vált az, hogy a pihenést máshol tölthessék el természetesen megfelelő ellenszolgáltatás fejében.
  • Mivel arra is van sok rossz példa, hogy nem egyszerű csere történik, hanem egy új üdülési jog megvásárlása, a régire pedig csak egy megbízási szerződést íratnak alá, azzal, hogy vevőket keresnek előre rögzített áron, figyeljünk a határidőkre! Miután 14 nap van az elállásra, akkor a megbízás időtartama se legyen több mint 14 nap, mert ha a megbízásnak nincs szankciója és nem teljesül, akkor a régi nincs eladva, míg az újat már megvásároltuk.

Figyelmesen olvassunk el mindent mielőtt aláírjuk! Később nem lehet arra hivatkozni, hogy nem értettük a konstrukciót, mást mondtak, mint ami le volt írva! Illetve az is lényeges befejezésül, hogyha valaki hitelből fedezi az üdülési jog megvásárlását, akkor az ettől való elállás a hitelszerződét is felbontja automatikusan.

A cikk eredetije a Mindennapi fogyasztóvédelem 2018/2. számában jelent meg.